top of page

Taalstoornissen

Vertraagde taalontwikkeling

Men spreekt van vertraagde taalontwikkeling wanneer een jong kind in zijn taal duidelijk achterblijft tegenover leeftijdsgenoten.  Het spreekt (nog) niet of opvallend minder en in onjuiste en/of onvolledige zinnen.  Een vertraging in de taalontwikkeling geeft problemen voor het kind dat niet wordt begrepen door zijn omgeving en zich niet goed kan uiten wat kan resulteren in gedragsproblemen.  

De logopedist onderzoekt uitgebreid de taal van het kind en logopedische behandeling kan zowel direct (met het kind) als indirect (met de ouders) gebeuren.  De directe behandeling omhelst de training van het taalbegrip en verbetering van luistergedrag, beurtnemen, nemen van oogcontact, ...



Dysfasie

Dysfasie is een ontwikkelingsstoornis waarbij het kind meer begrijpt dan het kan zeggen.  Er is echter geen sprake van gehoorverlies, handicap of emotionele stoornissen.    Vooral het gebruik van taal, lezen en het talig geheugen  is problematisch.  Naast de term Dysfasie gebruikt men ook vaak 'taalontwikkelingsstoornis' of 'SLI' (= specific language impairment).  De logopedist begeleidt een kind met dysfasie door zoveel mogelijk gebruik te maken van de kwaliteiten van het kind en het bijvoorbeeld visueel te stimuleren.  Deze kinderen zijn over het algemeen niet gestructureerd en vaak chaotisch in hun denken.  De logopedist begeleidt deze kinderen door te structureren en het stimuleren van de innerlijke taal.

 



Andere taalstoornissen 

Vaak kan iemand met dementie, de ziekte van Alzheimer, en verschillende vormen van Afasie (meestal veroorzaakt door een hersentrauma) zijn gedachten niet meer omzetten naar woorden, zinnen en een verhaal.  Er kunnen problemen zijn zowel op vlak van gesproken als geschreven taal.   De logopedist zal bij de behandeling van deze taalstoornissen zich vooral richten op de communicatie tussen de patiënt en zijn omgeving.   De behandeling kan ook bestaan uit het trainen of op een andere manier gebruiken van taal.  Bij ernstige taalproblematiek wordt de rol van de omgeving belangrijker en kan de logopedist raadgevingen met betrekking tot alledaagse communicatie geven aan partners en/of begeleiders.

bottom of page